bierstengels en popcorn met “Fighting Leffe”

Wilgenkatjes
60g kasteelbier, 12g eiwit, 45g poedersuiker, 5g maizena, 35g bloem, popcorn

Meng alle ingrediënten, doe in een spuitzak en spuit takjes op een silpatje.  Bak af in de oven. Prik popcorn op de uiteinden en serveer meteen.

bierkan
4 delen bruine Leffe
4 delen spuitwater
6 delen appelsap
1 deel Fighting Cock (American Bourbon)
klein beetje witte chocoladesiroop Monin (naar smaak)

Meng alle ingrediënten in een bierkan en serveer onmiddelijk.

glutenvrije tarte tatin met appels en whisky

tarte tatin appel100g glutenvrije bloem
10 g geraspte kokosnoot
30 g kristalsuiker
5 g droge gist
20g kastanjemeel
20 g boter
½ tl kaneelpoeder
1 mespuntje kardemonpoeder
1 mespuntje vanillepoeder
200 ml lauwe melk

2 zoete appels
70g kristalsuiker
½ tl kaneel
40 ml whisky
taartvorm met een diameter van 24cm

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en vermeng goed en snel. Laat het deeg 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 180°c
Vet de taartvorm in en leg op de bodem schijfjes appel (al dan niet met schil) in een mooi patroon. Overgiet de appel met het mengsel van de kristalsuiker, kaneel en whisky.
Spatel het deeg bovenop de appels en strijk mooi glad.
Plaats de taart in het midden van de oven en bak ongeveer 40 minuten op 180°c
Haal de taart uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster. Draai de taart om en bestrooi met gemalen kokosnoot of poedersuiker.

tip
-Het kastanjemeel kan je vervangen door glutenvrij- of amandelmeel.
-Deze taart is net zoet genoeg, maar echte suikerliefhebbers zullen er graag nog wat stroop of honing bovenop willen.

melo cake vulling

100g eiwit
150g suiker
vanille extract
3 el honing
snuifje zout
6 gram poeder gelatine

Opkloppen au bain-marie.
Laten doorkoken en het vuur zacht zetten (stand 3).
Gedurende ongeveer 10 minuten blijven kloppen met de handmixer.
Laten afkoelen vooraleer te verwerken.

koud bereide mueslirepen, voor 12 stuks

mueslibrokken sappig185g gemalen amandelen
150g geroosterde muesli
12 dadels zonder pit, in stukjes
170g gedroogde pruimen zonder pit, in stukjes
50g rozijnen, gehakt
50g gedroogde veenbessen
80g zonnebloempitten
2,5 el lijnzaad of chiazaad
110g amandelen, licht geroosterd, gehakt
2,5 el cacaopoeder
2 tl kaneelpoeder
2,5 el tahin (of amandelpasta)
80 ml ahornsiroop
2,5 el appelsap

Vet een bakvorm van 20×20 cm in en bekleed met bakpapier of plasticfolie.

Schep in een kom alle droge ingrediënten door elkaar en houd 100g muesli apart.

Klop in een andere kom de tahin, ahornsiroop en het appelsap goed door elkaar.
Voeg dit toe aan het mueslimengsel en schep het erdoor.
Voeg als het te droog is nog wat sap toe.

Druk het mengsel in de bakvorm, strooi de apart gehouden muesli erover, dek af met plasticfolie en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Snij in 12 repen.

tip

Kijk eens goed wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen doet. Alle soorten gedroogd fruit, noten en zaden kunnen voor deze repen worden gebruikt. Creativiteit kent geen grenzen.

Maak het jezelf gemakkelijk en hak alle gedroogde vruchten fijn in de keukenmachine.

Vervang of laat weg wat je niet zo lekker vindt.

mueslibrokken uit de oven, voor 16 stuks

mueslireep115g boter, plus extra voor het invetten
4 el honing
25g witte basterdsuiker
300g havervlokken
30g gedroogde veenbessen
30g dadels (zonder pit), in stukjes
20g hazelnoten, gehakt
80g amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 170°c. Beboter een bakblik van 20x20cm.

Smelt de boter met de honing en de suiker in een pan op laag vuur en roer goed. Voeg de overige ingrediënten toe en schep alles om.

Schep het mengsel in het bakblik en druk het stevig aan.
Bak de koek 20-30 minuten.

Haal het blik uit de oven en zet weg.
Snijd de afgekoelde koek in 16 vierkante stukken

tip

Wil je echt gezonde repen?
Vervang boter door amandelpasta, vervang basterdsuiker door ongeraffineerde rietsuiker en gebruik agavestroop (of maisstroop of ahornsiroop of…) in plaats van honing.

Als je een recept aanpast, houd dan goed in de gaten of de massa niet te nat of te droog is voordat ze in de oven gaat.